Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2008 02:16 - Искам цензура!
Автор: fro Категория: Други   
Прочетен: 4625 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2008 21:57


    Блиц поглед върху някои електронни ежедневници.
   Днес.бг ни стресира с НОВИНАТА , че "Емилия в шестия, а на Андреа и се ще" - това по повод фолкдивата, която (нека ви осведомя) е бременна от Коко Динев, мъжът на Анелия, пък Андреа видите ли и тя много искала да забременее и се редят на опашка моделки да пипат за късмет бременната певачица. Въй че новина. Возтресох се!
    Коментарите, коменарите бяха още по зашеметяващи. Някоя сополива домакиня съветваше задочно Емилия да зареже този вампирин, дето е женен пък забременява почтени (да!) момичета, други се възхищаваха на красотата на миската от снимката, наредена между двете блондита, трети подробно разясняваха детайли от интригата.
    Съседно заглавие- "Бракът тесен за душата на Пам е". Тук авторът дори има лирически уклон, импровизирайки с Вазовата Епопея. Отдолу четящите са оставили коментари, спорейки дали Пам е ..ъъ.. лека жена. Някои от писачите я обявиха за грозна, като последние бяха обявени от трети за завистници и злобари, и въобще много емоции, страст балканска!
    Няма да забравя как същото електронно издание съветваше всички да си обуят сиви гащи на 31.12. щото идващата година била на мишката според китайския хосоркоп, и така де, със сивите гащи да я омилостивят. Мяу! Също с тази цел имаше и препоръки всеки да похапне сиренце на нова година, та дано ни върви през 2008!? Точно така!
    Замислих се кой ли болен мозък ражда подобни безумия, на които дори пишещите в многотиражни женски издания биха завидяли за въображението. Tъпи заглавия, идиотски "новини", безумни "сензации", изфабрикувани "скаднали". Лъха на пошлост.
    Всеки, в-с-е-к-и вестник (електронен или не) задължително има поне една гола мацка по страниците си. За разкош. Нещо да грабне окото. Нещо, кото да привлече вниманието. Оттам се почват некоректно зададени заглавия, с цел да объркат читателя с някоя уж новина, а всъщност игра на думи, като съдържанието е съвсем различно от "новината", която е очаквал читателят. Следват некадърно написани статии, груби грешки и неточности. Почти всички весници вече жълтеят. Махленски стил, липса на всякакъв професионализъм. Липса на журналистика у нас. Пълна дивотия.
    Ха, сетих се как при пристигането на медиците у нас, на първата пресконференция, която дадоха, журналистичекисте въпроси бяха от неадекватни към идиотски, като върха на сладоледа беше питането на една кукувица от някакво списание май, дето живо се интересуваше как 8 години по либийските затвори, сестрите се грижели за външния си вид, та днес да се върнат толкова красиви жени. Е, изключих телевизора.
    С какво се занимава днес нашата мила журналистика, родна и ненагледна!? Защо днес думата журналист се асоциира с пълна подлога и нахално леке (о, никак не ме е срам за обидите!)?! Ами с основание.
    Друга категория навирачи са т.нар. репортери, които с колене и лакти произвеждат новини. На килограм, на конвейнр. А са нагли и прости колкото си искат. Никак не ме учудват тия инциденти с бити репортери. Че и Господари на ефира, което се води симпатично предаване, с тоя "Приятно ми е, Мавриков", който буквално преследва жертвите си и всички се забавляват в несвяст от конфузните ситуации с притеснените скунско-носители.
    Ама какъвто зрителят/читателят, такава и жунранистиката, такъв и шоу- бизнеса, такива и интересите. Всичко е закономерно и съвсем в реда на нещата. Българинът простее и ологофренясва, що пък журналистиката да е по- различна.
   Съвсем отделен е въпросът как и за какво им се плаща на тия самообявили се професионални писачи, как се отвлича обществено внимание, какво и от кой се поръчва, колко е лесно да си купиш журналист, а защо не и вестник. Някои си имат и телевизии.
    Целия тоя порой от поръчкова и неточна, ологофренска и истерично поднесена информация се изражда в една генерална деизнформация на крайния потребител. Което пък може би е целта.



Гласувай:
0



1. chara - да не ги поставяме всички
06.01.2008 09:52
под общ знаменател - журналистите имам предвид.
Гледай кой стои от горе - собственика на медията. Той "поръчва" музиката.
цитирай
2. анонимен - БЛАГОДАРЯ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ТЕМА!!!
06.01.2008 11:04
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ТЕМА !!!!
БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА …….
meto76 В КОМЕНТАР № 9 КЪМ СВОИ ПОСТИНГ http://meto76.blog.bg/viewpost.php?id=146544 МНОГО
ПРАВИЛНО ОТБЕЛЯЗВА ВЪПРОСА ЗА СОБСТВЕННОСТТА
НА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. РАЗБИРА СЕ В СВЕТА ПОЧТИ
ВСИЧКИ МЕДИИ СА ЧАСТНИ, НО ТАМ СОБСТВЕНИЦИТЕ
ОБИКНОВЕНО НЕ НАЛАГАТ ПРАВИЛАТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ
НАЛИ ЩЕ ИМ ПАДНЕ ТИРАЖА. ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕ ДОПУСКАТ
ПРЯКА НАМЕСА В РАБОТАТА СИ ! В ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ МЕДИИ
ЖУРНАЛИСТИТЕ, КОГАТО ПИШАТ ПО ДАДЕНА ТЕМА ПРИВЛИЧАТ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА СЪАВТОРИ. ДА СТЕ ВИДЕЛИ ТУК ТАКОВА НЕЩО ?
В ДКЕВР РЕГУЛЯРНО СЕ ОБСЪЖДАТ ПУБЛИЧНО ЦЕНИТЕ НА
РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ЕНЕРГИЯ. НЕ Е ИМАЛО СЛУЧАЙ ЖУРНАЛИСТ
ДА ЗАДАДЕ ПОДХОДЯЩ ВЪПРОС ! ЗАЩО ?
ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ, ЗАЩО Е ТОЛКОВА СИЛЕН ФАКУЛТЕТ
ЖУРНАЛИСТИКА В СУ ?! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА ЗАВЪРШИЛИ ТОЗИ
ФАКУЛТЕТ ИМАХА ДОСТА ТОПЛИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ СЪС СЛУЖБИТЕ !
ОСВЕН ВСИЧКО ОСТАНАЛО ТОВА БЕШЕ НАЧИН ЗА БЪРЗО ИЗДИГАНЕ !
ЩЕ ВИ РАЗКАЖА САМО ЕДИН СЛУЧАЙ НА КОЙТО СЪМ БИЛ СВИДЕТЕЛ.
ИМЕННО ТАКИВА ЖУРНАЛИСТИ ОРГАНИЗИРАНО СЪУЧАСТВАХА ВЪВ НАГНЕТЯВАНЕТО НА ПСИХОЗАТА ОКОЛО ДЕФИЦИТА НА НЯКОИ СТОКИ
ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ! В ПОСЛЕДСТВИЕ ЦЕНИТЕ СЕ ПРОМЕНИХА
И….. СТОКИТЕ, КОИТО БЯХА В СКЛАДОВЕ СЕ ПОЯВИХА !!!
И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО Chara Е ПРАВА. ДА НЕ СЛАГАМЕ ВСИЧКИ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ!



цитирай
3. fro - .
06.01.2008 14:52
Изключенията в бг журналистиката тъжно контрастират на фона на махленските медии. Малкото кадърни и некупени ( в посленото въобще не съм сигурна) в никакъв случай не могат да дръпнат цялата гилдия напред.
цитирай
4. axiom - :)
06.01.2008 22:24
това за сивите гащи не го знаех :)) ужас:)
цитирай
5. mismatched - easy sale..
07.01.2008 10:50
да обърнем поглед навътре.

как да има продукт, без да има потребители за него? как да има качествена журналистика, като няма кой да я оцени - и съответно чете и купува?

пазарът до голяма степен е отворен. може и да не е напълно свободен, но върви натам, особено ако направим допускането и изключим политиката от уравнението.

следователно развитието на продукта изцяло съответства на търсенията на пазара. това се продава - значи това ще правим. спомням си опитите във варна с клуб "Мантра". първо искаха да го направят хаус-клуб. не успяха - бяха на загуба. после опитаха да преминат на "ретро- и диско-клуб". не успяха - бяха на загуба. пуснаха и черно парти и какво ли още не. не успяха - бяха на загуба. пуснаха чалга... и клубът се напълни.

каквито (по)читателите, такава и медията.

впрочем отвратителен порочен/омагьосан/затворен кръг. защото и медиите влияят на читателите.

добре дошли в блатото.
цитирай
6. fro - .
07.01.2008 14:10
ами процесът на влияние е двустранен, ама ми се струва, че журналистика с тая трибуна, която има, трябва да култивира и насочва, да облагородява. Или поне "сериозните" медии. А в момента няма особено избор- отвсякъде помия. Диктат на ологофренизма!
цитирай
7. kremak - ..
15.01.2008 12:56
Оказва се, дори да си критично настроен и с вътрешна цензура,ситуацията е такава,че е най-добре да дръпнеш щепсела..смяната на канала не помага много:))това което наистина има нужда да знае човек,може да е спокоен,че дори един вестник да не прочете..и т.н...ще го научи така или иначе..
цитирай
8. анонимен - чети Дневник и Капитал
21.05.2008 12:22
Струва ми се там няма толкова простотии
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 69621
Постинги: 8
Коментари: 57
Гласове: 1243
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930